info@flexybel.nl | +31 6 55996653
02
AUG
2014

Practise what you preach! Spreek jij je facilitair zintuig aan?

In de wereld van FM wordt er regelmatig over gesproken. Het facilitaire zintuig.

Inmiddels zijn hiertoe de nodige trainingen en workshops ontwikkeld. Met het facilitair zintuig wordt bedoeld dat je als facilitair medewerker verder kijkt dan je neus lang is. Oftewel het gebouw, waarin je werkzaam bent, bekijkt door de ogen van de gebruiker en daarin proactief acteert. Je hebt oog voor details en signaleert vroegtijdig zaken in en om het gebouw die je direct zelf oppakt of ter afhandeling bij de juiste personen of afdelingen neerlegt. Nog voordat de gebruiker er melding van doet en los van het feit of het al dan niet tot jouw primaire takenpakket of expertise behoort.

Het ontwikkelen van een facilitair zintuig is daarmee niet alleen van belang voor de facilitair front office medewerkers zoals schoonmakers, cateringmedewerkers, receptionistes, gastvrouwen en beveiligingsmedewerkers, maar ook voor back office medewerkers en ‘last but not least’ het management en/ of de directie.

Effective management is doing small things well, and sometimes small things include picking up paper

- Alan. F. Kiepper -

Die betrokkenheid vanuit het management is in het kader van de verbetering van overall klant- en servicegerichtheid onmisbaar, maar ook vanuit het oogpunt van effectief management noodzakelijk. Zoals bovenstaande quote van Alan F. Kiepper weergeeft, zijn de effecten van ogenschijnlijk kleine dingen des te groter. Door als management en directie oog en oor te hebben (en houden) voor details die jouw afdeling en team aangaan, creëer je awareness, respect en teamgeest.

Het aanspreken van het facilitair zintuig zegt niets over status, functie of opleidingsniveau. Het gaat er om dat je als facilitair team gezamenlijk één doel hebt, te weten het optimaal ondersteunen en faciliteren van de klantorganisatie, en daar als individu je steentje aan bijdraagt.

Soms betekent het dus dat je als facilitair manager of directeur op weg naar je afspraak die koffiebeker of dat papiertje naast de afvalbak van de grond oppakt en weggooit….

 

 

Laat een reactie achter

*